пʼятниця, 6 березня 2015 р.

6 ФАКТІВ ТА ЩЕ ДЕЩО ПРО ГРИП


Що таке грип - майже кожний знає не з чуток. Але, все ж таки, це гостре вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи та наповнює тіло кволістю, багато хто недооцінює.
Грип здається таким "буденним", "простим" захворюванням, яке можна "переходити". Але не всі пам'ятають, що запущений грип може призвести до серйозних ускладнень, навіть, до летального результату! У цілому, в холодну пору року про грип не можна забувати, тим паче не можна ігнорувати його симптоми. Нагадаємо всім про них, поділившись цікавими фактами про грип:

1. Грип та ГРВІ насправді захворювання схожі , але, все ж таки, різні по своїй суті, при чому грип вважається набагато небезпечним.

2. Перша письмова згадка про епідемію грипу датована 1580 роком. Одначе, тоді про захворювання практично нічого не знали, а істинну природу явища вдалося встаногвити лише... у 30-х роках 20 сторіччя!

3. Англійське слово «influenza», тобто грип, етимологічно пов'язане з італійським «influentia» - "вплив". У давнину вважали, що звинувачувати у грипі слід... положення та вплив небесних тіл, оскільки провести логічний зв'язок між причиною та наслідком зараження грипом не могли...А от у французів грип називали майже як у нас:«gripper» - "крюк" або "захоплення" у перекладі.

4. Вірус грипу атакує слизову дихальних шляхів, при цьому, не зачіпаючи інших наших органів, а так званий "кишковий грип" у більшості випадків виявляється вірусним гастроентеритом.

5. Так звана "іспанка" ("Іспанський грип") призвела до смерті великої кількості американців, більше, ніж дві світові війни, корейська та в'єтнамська компанії - при чому, разом взяті.

6. Вчені, які вивчають таємниці вірусів, розробляють нові ліки. Більшість своїх досліджень, пов'язаних із грипом, проводять на свинях. Цьому є просте пояснення: саме цим тваринам не пощастило настільки, що вони схильні одразу до трьох видів грипу: "атакуючого" пташиного, свинячого та людського...Саме по цій причині дослідникам найзручніше використовувати таких піддослідних.


                    Найпоширеніші міфи про грип

З наближенням холодної пори року багато хто очікує пришестя грипу та застуди як неминучість. Грип оповитий безліччю міфів. Деякі з них можуть коштувати здоров'я, тому краще знати всю правду про грип, поки він ще не прийшов.
Міф 1: Грип викликається переохолодження
Після численних досліджень вчені встановили, що холодна погода сама по собі дуже незначно впливає на захворювання грипом. Холод збільшує число випадків захворюваності лише тому, що змушує людей знаходити в сухих опалювальних приміщеннях, де вірус грипу стає більш активним і швидше поширюється.
Міф 2: Цибуля, часник і мед — кращий захист від грипу та застуди
Як цибуля і часник, так і мед дуже корисні для організму, але, перш за все, цінні за великого числа вітамінів, що містяться в них, здатних підтримати імунітет. Однак повністю захистити від вірусу вони не можуть.
Міф 3: При грипі та ГРВІ обов'язкові антибіотики
Це найнебезпечніша омана. Антибіотики призначені для знищення бактерій, а грип і ГРВІ — віруси. Застосування антибіотиків, коли в них немає необхідності, може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Антибіотики може прописати тільки лікар і то, лише в тоум випадку, якщо є підозра на ускладнення. Самостійно, а тим більше «для профілактики», приймати такі препарати не можна.
Міф 4: При застуді допоможе алкоголь
Алкоголь здатний розширити судини і зігріти. Але таке «лікування» може завдати серйозного удару по ослабленому імунітету.
Міф 5: Температуру обов'язково потрібно збивати
Підвищення температури — нормальна захисна реакція організму, який намагається самостійно впоратися з вірусами. Тому лікарі рекомендую приймати жарознижуюче, коли ртутний стовпчик досягне позначки 38,5°С.
Міф 6: Грип передається при поцілунку
Дослідження показали, що розчин, який містить риновіруси, який вводили через рот, повинен був містити в 1000 разів більше риновірусів, ніж при зараженні в ніс. Віруси більше люблять зосереджуватися в теплому середовищі носа. Однак, цілуючи застуджених друзів, слід пам'ятати, що, принаймні, один інфекційний агент — аденовірус — передається саме через поцілунок.
Міф 7: Баня і сауна здатні знищити вірус грипу
Якщо організм вже вражений інфекцією, то ці процедури тільки послаблять імунітет. А ось те, що лазня і сауна — хороша профілактика застуди — це правда.
Міф 8: При нормалізації температури можна відразу виходити на роботу
Нормальна температура — ще не показник одужання. Щоб побороти грип, організму вимагає 6–7 днів. Найбільша небезпека і підступність цього захворювання в ускладненнях. Якщо це була звичайна застуда, яка ще виражається незалікованою нежиттю, то виходити в такому стані на роботу, принаймні, неповага до колег.
Міф 9: Під час грипу та застуди не можна займатися фізкультурою
У пік захворювання вам самим навряд чи захочеться енергійного фізичного навантаження. Але як тільки жар пройде для поліпшення циркуляції білих кров'яних тілець (антитіл) корисні вправи помірної інтенсивності, такі як швидка ходьба або біг підтюпцем не більше 30 хв.
Міф 10: Щеплення — кращий захист від грипу
Статистика показує, що в період епідемії грипу кращою профілактикою є застосування захисної маски в місцях скупчення людей. На другому місці - промивання носоглотки сольовими розчинами і антисептиками. На третьому — загартовування організму, яке підвищує захисні властивості імунітету. А ось вакцинація займає лише четверте місце.

Немає коментарів:

Дописати коментар