пʼятницю, 26 грудня 2014 р.

Правила гігієни харчування

Адміністрація школи звертає увагу на необхідність дотримання правил гігієни харчування та інформує про небезпеку гострих кишкових інфекцій.
    Шановні батьки! Щорічно в Україні реєструється близько 54000 кишкових захворювань, близько 30 смертей, більшість з яких етіологічно залишається не розшифрованою через труднощі з оснащенням лабораторій. Найчастіше збудниками гострих кишкових інфекцій у дітей є віруси. Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які передаються фекально-оральним шляхом та вражають шлунково-кишковий тракт.


  Основними симптомами гострих кишкових інфекцій є  діарея (рідкі або водянисті випорожнення 3 рази і частіше за 24-годинний період) та блювота. Кишкові інфекції ведуть до зневоднення та електролітних порушень, які можуть загрожувати життю дитини.
    Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції посідають одне з перших місць! Дані епідеміологічного нагляду вказують на те, що 35-40%, а в окремі місяці до 70% всіх випадків важких діарей у дітей до 5 років в Україні викликані ротавірусною інфекцією.    
    Джерелом хвороби є хворі або носії. При кишкових інфекціях збудник виділяється у зовнішнє середовище з фекаліями інфікованих осіб. Передача відбувається фекально-оральним шляхом як під час прямого контакту, так і при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (підлоги, меблі, одяг, іграшки тощо). Інші шляхи передачі, такі як забруднені їжа та вода, а також повітряно-крапельний шлях цілком не виключаються. У розповсюдженні кишкових інфекцій велику ролі відіграють мухи.
    Гострі кишкові інфекції викликані бактеріями (шигели, сальмонели, кишечна паличка), вібріонами (холерний вібріон) поширюються переважно під час літніх місяців, а ротавірусна інфекція – у холодну пору року. В Україні пік захворюваності випадає на зимовий період: з грудня по травень. Причина такої сезонної моделі невідома.
    Найбільш вразливими до інфікування гострими кишковими інфекціями є діти. Бо у них ще немає гігієнічних навичок, вони легко забруднюють руки, тягнуть предмети до рота.
    Руки як у хворої, так і здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових інфекцій.  Ось чому ці інфекції називають хворобами «брудних рук». Гострі кишкові інфекції починаються раптово, через 1-5 днів від моменту інфікування. Хворобапочинається підвищенням температури тіла до 38-40? С, з'являються симптоми інфекційного токсикозу, можливі порушення свідомості, судоми, блювота та рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу, крові. У дітей можуть бути переймоподібні болі в животі, на які маленькі діти реагують плачем.
   Лікування хворих кишковими інфекціями повинно проводитись під контролем лікаря. При появі перших ознак діарейного захворювання у дитини слід негайно звернутися до лікаря. До приходу лікаря батькам слід поїти дитину розчинами, які містять сіль - Регідрон, Хумана-електроліт (розвести кип'яченою водою згідно з  інструкцією). Після кожного рідкого випорожнення необхідно випивати: дітям до 2-х років – 50-100 мл рідини, дітям від 2-х до 10 років – 100- 200 мл. Розчин застосовується малими порціями для запобігання блювоті: дітям до 2-х років – чайну ложку розчину кожні 1-2 хвилини, старшим дітям – часто пити безпосередньо з чашки. Також потрібно контролювати температуру тіла дитини.
   Батькам дитини, у якої є прояви кишкової інфекції (блювота, діарея) не слід самостійно призначати антибіотики, використовувати протиблювотні та протидіарейні засоби.
   Старшим дітям доцільно є обмежити вживання продуктів, які спричиняють надмірне осмотичне навантаження на кишечник (морозиво, цукерки, тістечка, концентровані м'ясні бульйони). Рекомендовано продукти, які містять ніжну клітковину, що здатна захистити слизову оболонку шлунка.

Немає коментарів:

Дописати коментар