субота, 10 січня 2015 р.

З пляшкою по життю...


З пляшкою по життю... Алкоголізм починається з пива.Україна, держава з 46-мільйонним населенням, згідно з дослідженнями Всесвітньої організації здоров'я, посідає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. Але сьогодні йтиметься про пиво.
Адже "пивний" алкоголізм набагато підступніший, ніж "горілчаний". Тому що розвивається непомітніше і в більшості випадків одразу переходить у тяжку форму.

У середньому, щоб стати "пивним" алкоголіком, доросла здорова жінка має 2-3 роки регулярно вживати пиво чи інші слабоалкогольні напої, чоловік – 5-6 років. А дитина? Дитина, організм якої у 12-13 років вже зазнає згубного впливу алкоголю та нікотину... А все тому, що пиво можна купити практично в будь-якому кіоску, цигарки – поштучно "з рук" у "жалісливих" бабусь або в тих самих кіосках – пачками.

Як показали "польові" дослідження всеукраїнських громадських організацій "Якість життя" і "Громадська позиція", проведені з листопада 2008 по лютий 2009 року в 16 регіонах України, пиво, слабоалкогольні напої і цигарки продаються неповнолітнім у 4-х випадках із 5-ти.

Держава намагається боротися. У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4653 "Про заходи щодо обмеження роздрібної торгівлі та вживання пива, вміст етилового спирту в якому більше 0,5 відсотка, і слабоалкогольних напоїв".

Він, зокрема, передбачає адміністративну відповідальність за розпивання пива та слабоалкогольних напоїв у заборонених для цього місцях. Автори проекту пропонують заборонити продаж "слабоалкоголки" в радіусі 500 метрів від дитячих, освітніх і медичних закладів; у громадському транспорті; в парках, скверах та інших громадських місцях. Але, на жаль, цей законопроект не передбачає покарання за порушення умов продажу.

Так само, без зазначення покарання за порушення, у столиці діє Рішення Київської міської ради № 929/929 від 25.12.2008, яке забороняє продаж пива та слабоалкогольних напоїв у радіусі 100 метрів від загальноосвітніх навчальних і дошкільних закладів. Подібні рішення діють ще в декількох містах України (наприклад, у Львові та Тернополі).

Але багато "підприємців" не бояться порушувати такі розпорядження, бо по суті це їм нічим не загрожує. Хіба що протести громадськості та висвітлення порушень у ЗМІ додадуть неприємних хвилин. А гроші "не пахнуть", чужі діти, їх скалічені долі – не турбують. Літо – вдалий час заробляти на пиві та "смачному" алкоголі.

От найсвіжіші факти. 17 червня 2009 року студенти Університету "КРОК", який є засновником нашого загальноосвітнього закладу, провели акцію протесту проти торгівлі пивом у кіоску, встановленому напередодні за 20 метрів від нашої будівлі по вулиці Лагерній, 30-32. Акцію висвітлювали журналісти одного зі столичних телеканалів. У нашому випадку протест був вдалим: пиво з кіоску демонстративно вивезли. Але він продовжує працювати цілодобово, дозвіл від місцевої влади на торгівлю є, і ніхто не може гарантувати, що пиво не повернеться на колишнє місце.

19 червня 2009 року на проспекті Перемоги в Києві, напроти входу в середню школу № 73, відкрилось літнє наметове кафе, яке торгує, зокрема, і пивом. Напевно ж школярі, а тим паче випускники, які отримуватимуть атестати і свідоцтва, на випускному вечорі не оминуть нагоди демонстративно випити пива перед школою.

Проблема продажу алкоголю і цигарок неповнолітнім існує не лише в Україні. Різниця лише в тому, що багато країн Європи, США, та й наші сусіди – Росія, Білорусія, Польща – слідкують за виконанням законів, які забороняють продаж неповнолітнім пива. Введено значні штрафи та покарання для порушників.

У нас, на жаль, формування здорового способу життя покладається лише на освіту. І ніхто в цьому питанні особливо не слідкує за виконанням рішень органів влади. У підземному переході в центрі Києва можна запросто зустріти міліціонера, який палить. Дівчатка-школярки з пляшкою пива в руках – не рідкість на наших вулицях. І придбати пиво й цигарки в кіоску чи торговому наметі біля навчального закладу також можна.

Наші діти дивляться на нас із вами. Вони хочуть здаватися дорослими, такими, як ми. І вони дійсно вважають, що пляшка пива й цигарка в руках зроблять їх "крутішими" за однолітків. Що вони видаватимуться соліднішими, старшими.

Так, видаватимуться. Бо раніше з'являться зморшки. Вони дізнаються, що таке "бронхіт курця", похмілля, хвора печінка.

Риторичним залишається питання: а якими будуть їх нащадки і що буде з ними та країною? І за цивільними, і за моральними законами територія, прилегла до освітніх закладів, має бути вільною від алкоголю та тютюну. І це найменше, але найперше, що може і мусить зробити місцева влада.

Л. Паращенко,
директор Київського ліцею бізнесу,
відповідальний секретар
Асоціації керівників шкіл м. Києва


Источник: http://www.osvita.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар